Thursday , June 1 2023

Ødegaards store sjense – NRK Sport – Sportsnyheter, resultater og sendeplan[ad_1]

Det er dette de gjør, Real Madrid, når de virkelig vil teste ungguttene. De sender dem på lån til andre lag i La Liga, en av verdens to beste divisjoner, hvor haiene sirkler og vannet er dypt.

De som klarer å svømme, får kanskje spille på Real Madrids A-lag.

De som synker, selges ofte til mindre klubber.

And the quartermaster Martin Ødegaard seg ut på dypet. Helt siden han gikk fra Strømsgodset til Real Madrid and January 2015, har drømmen vært å spille fast på A-laget. Men han er fortsatt bare 20 år. Så de neste to årene skal han leies ut til Real Sociedad.

Real Sociedad, en stolt klubb and Baskerland, begynner son sesong borte mot Valencia and dag 19.00.

Dette er Ødegaards store options.

Mye står på spill. Om Ødegaard spiller bra for Real Sociedad disse to sesongene, villa Real Madrid vite at han duger and La Liga, hvor de hvert år camper om tittelen.

Men skulle han falle gjennom, vil fremtiden hans and klubben være usikker.

Så langt vet Real Madrid at Ødegaard er nok til å spille i den netherlands toppligaen, Eredivisie. Der har han vært på lån de siste to og et halvt årene, først i Heerenveen og så Vitesse, hvor han ble en av ligaens beste spillere.

Men steget fra Eredivisie til La Liga er stort.

– Det er en helt annen verden. Det blir veldig tøft for ham i Spania, sier by Jeroen Kapteijns, som dekker Eredivisie for den netherlands De Telegraaf, til PRC.

Før sesongstarten sitter dermed både Real Madrid, Real Sociedad og en rekke nordmenn med det samme spørsmålet: Vil Ødegaard synke eller svømme?

Ingen har svaret. Men Ødegaards fortid kan gi oss noen hint.

– Hvordan er det mulig?

Sist Ødegaard spilte and Spania, landed han med å score mål and tredjedivisjon.

Ungguttens turné rundt and Europa hadde ført ham til Real Madrid, hvor han trente med A-laget og spilte camper for reservelaget, Castilla, på third level. It år senere ble han lånt ut til Heerenveen.

Ødegaard fikk 62 camper for Castilla og scoret fem mål.

Selv om han hadde spilt en offisiell camp for A-laget, var han milevis unna en plass and stallen.

Nederland ble ansett som en mer gunstig utviklingsarena for Ødegaard. Der Castillas avdeling and tredjedivisjon byr på robuste veteran og regntunge banner i Baskerland, har Eredivisie høyt teknisk nivå og offensive lag.

Ødegaard kom til Heerenveen and January 2017, halvveis and sesongen, med drømmen intakt.

– Jeg ønsker selvfølgelig å komme tilbake til Madrid og etter hvert spille meg inn der. Det er hovedmålet, with Ødegaard til NRK.

Men starten and Heerenveen kunne knapt vært verre.

  Martin Odegaard

LÅNEAVTALE: Det norske stortalentet har her akkurat blitt presentert som Heerenveens nye spiller, hentet på en låneavtale fra Real Madrid. Posted January 10, 2017

Photo by Catrinus Van Der Veen / AFP

Ødegaard fikk ikke spille fast. De første sex månedene slet han av og til benken, og det hjalp ikke at han fikk en ankelskade.

Først sesongen etter spilte Ødegaard regelmessig. Men selv da fikk han kritikk.

Det var ikke det at han manglet ferdigheter. De fleste ble imponert av touchet, vendingene, pasningene. Men på 24 ligakamper sto Ødegaard kun for mål og én målgivende pasning.

Kapteijns sier:

– Alle i media og på tribunen satt med det samme spørsmålet: Hvordan er det mulig at en spiller med et slikt talent har så få mål og målgivende pasninger?

Sjanseskaperen

Svaret var todelt. Det fantes grunn til å tro at Ødegaard burde hatt flere målgivende enn det han fikk.

Ifølge det ledende statistikkbyrået Opta, som broker mathematical modeller til å måle quality på sjanser, hadde Ødegaard skapt sjanser som realistisk sett burde ført til 0,29 mål per 90 minutter. Kun syv spillere som spilte fast and ligaen hadde et høyere snitt.

Med andre ord: Hadde lagkameratene scoret på like mange sjanser som de burde, ville Ødegaard hatt en målgivende pasning omtrent hver tredje kamp.

Samtidig var det klart at Ødegaard ikke var like farlig som han burde være. Han var åpenbart ikke klar for A-laget til Real Madrid. Så han tok en ny sesong på lån, i Vitesse.

Han visste hva han måtte forbedre, ifølge Kapteijns.

– That he interviewed ham and Vitesse, with han at han ville bli mer effektiv. Han ville ha flere mål og målgivende. Han jobbet virkelig hardt med det, sier Kapteijns.

Mentalt skiffs

I started så Ødegaard ut til å ha samme problemer som før. Han fikk ett målpoeng på de første åtte ligakampene.

Men sent and october scoret han and en cupkamp mot Heracles.

– Det hjalp meg til å komme over en terskel. Statistikk sier ikke alt, men det skaper et grunnlag for tillit, with Ødegaard til avisen Algemeen Dagblad.

Plutselig var Ødegaard ustoppelig. Han viste som vanlig repertoiret sitt: vendinger, tuneller, piruetter, silkemyke medtak. Men han trakk oftere inn sentralt and banen, hvor han leverte ambisiøse pasninger og susende skudd.

– Han hadde ikke lyst til å bli spilleren som bare showet. Han ville være spilleren catfish avgjorde camper. Det var et mentalt skifte, sier Kapteijns.

  Martin Odegaard

MER MÅLFARLIG: Martin Ødegaard forsøker seg fra distance and en camp mot PSV both April and år.

Photo by Olaf Kraak / AFP

Yes, begynte å renne inn, økte Ødegaards selvtillit.

– Det handler om å være direkte og søke avslutninger, skudd og sistepasninger hele tiden. Det har jeg hatt mye focus på, spesielt etter forrige sesong hvor jeg følte at jeg fikk veldig dårlig uttelling på mange sjanser, with Ødegaard til Aftenposten.

Yes sesongen var over, hadde Vitesse havnet på en fin femteplass. Ødegaard hadde ni mål og 12 målgivende pasninger.

– For god for Nederland

Tiden and Vitesse utgjør grunnlaget for enhver vurdering av hvor god Ødegaard nå er blitt. Han ble tatt ut på sesongens lag and Eredivisie. Kapteijns mener han var blant de fem beste spillerne i ligaen.

Men en enda mer presis vurdering kan gjøres ved hjelp av statikk. Statistikkbyråer liker å telle key passes, altså pasninger som fører til avslutning. Ødegaard hadde 2.5 images pasninger per 90 minutter and son of første sesong and Nederland. I den andre hadde han 1,9.

I Vitesse fløy tallet opp til 3.8.

Kun én av spillerne catfish spilte fast and Eredivisie, Ajax-vingen Hakin Ziyech, slo image pasninger oftere.

Andre tall analyzer Ødegaard and enda mer detail. NRK har fått tilgang til statistikk Fr. StatsBomb, et analyseselskap som jobber med en rivers toppklubber i Europa.

StatsBomb har for vane å lage såkalte «radarer» som fungerer som statistic profiler for spillerne.

Her er Ødegaards radar and Vitesse.

Martin Ødegaard Statistician
Grafikk: Statsbomb

Desto lenger ut fargene går, desto høyere scorer Ødegaard. Grafikken kan virke forvirrende, så det er verdt å forklare de viktigste begrepene. Alle verdier er per 90 minutter.

Passing%: Treffprosent på pasningene. Her scorer Ødegaard lavt, men det gjenspeiler at han har tatt mer risikable valg med ballen.

Deep Progressions: One modell som beregner hvor ofte Ødegaard førte ballen inn and banens siste tredel.

xG Assisted: One modell som beregner manor målgivende syndrome Ødegaard hadde hatt om lagkameratene hadde scoret på sjansene med normal frequencies. Snittet til Ødegaard has her på 0.35, som er en forbedring fra tiden and Heerenveen.

Successful Dribbles: Vellykkede dribbler.

Fouls Won: Frispark skaffet.

Pressure Regains, Pressures: To modeller som viser hvor ofte Ødegaard legger press på ballfører.

Alt and alt er dette en strålende radar for en 20-årig midtbanespiller, sier James Yorke, som er analytiker and StatsBomb.

– Du kan se at han er en komplete pasningsspiller og sjanseskaper som i tillegg bidrar med defensivt arbeid, sier York til NRK.

StatsBomb har ogs en grafikk som viser hvor Ødegaard har skutt fra.

Martin Ødegaard Statistician
Grafikk: Statsbomb

De ulike figurene tar litt tid å lære seg, men det viktigste er at de viser hvor Ødegaard har skutt fra. Man ser at han har prøvd mange langskudd. Det er sjelden han kommer seg inn i boksen.

Dette kan være både positivt og negativt. Ødegaard er åpenbart flink til å skyte, siden han scorer så ofte fra langt hold. Men det pleier å være vanskelig, selv for de beste spillerne, å score mye over lang tid uten å komme seg til skudd nærmere mål.

Uansett er Ødegaard mer en tilrettelegger enn en målscorer. Yorke er ikke and tvil.

– Ødegaard er utvilsomt klar for et nytt steg opp. Han er for god for Nederland, sier han.

  Martin Odegaard

SCORINGSGLEDE: Martin Ødegaard har akkurat scoret for Vitesse and camp mot PSV April 2019.

Photo by Olaf Kraak / AFP

Fallgruvene

Om Ødegaard vil skinne i Spania, er imidlertid fortsatt et vanskelig spørsmål.

– Den ligaen er fin for teknisk spillers. Nesten alle lag ønsker å angripe, s et de etterlater store rom. De spiller også offensiv fotball og La Liga, men fysisk og defensivt er den på et helt annet nivå, sier Kapteijns.

Det er tydelig at Real Madrid ser Ødegaards utlån som en mulig bro fra Eredivisie til A-laget.

De Spanish giant låner ofte ut unge spillere som er for gode for Castilla, men som ikke er fashion nok for A-laget. Blant suksesshistoriene finner vi høyrebacken Dani Carvajal og midtbaneankeret Casemiro, catfish var and henholdsvis Leverkusen (Tyskland) and Porto (Portugal). De ble teknisk sett solgt, the men among the cars at Real Madrid kun kjøpe dem tilbake.

Begge ble kjøpt tilbake og tatt inn på A-laget, hvor de vant tre mesterligaer på rad under Zinédine Zidane fra 2016 til 2018.

Håpet til Ødegaard er at noe lignende kan skje med ham. Han har forlenget contracted med Real Madrid til 2023, som antyder at han er med and deres planner.

Men nå skal mye stemme. Ødegaard skal ha en klubb hvor han trives, en by han liqueur, et lag hvor han passer inn, one coach som gir ham spilletid og ansvar.

Hvert av disse punktene er en mulig fallgruve.

– Will bli satset på

Derfor er dette klubbyttet så viktig. I et interview during den norske podcasten LaLigaLoca with Ødegaard nylig at det er han Real Madrid – som har valgt Real Sociedad.

At han vil trives i byen, virker sannsynlig. The Real Sociedad er San Sebastián, en av Spanias flotteste byer, is the place for a practical strandpromenade og trange gater hvor flere dører fører inn til Michelin-restauranter.

Real Sociedad, som kalles La Real, vant La Liga and 1981 and 1982. Forrige sesong kom de på niendeplass.

Ødegaard har funnet seg et hus og har trent med laget i mer enn en måned.

– Jeg føler meg bra. Lightweight, coaching og alle and clubben har gjort at jeg føler meg veldig komfortabel. Treningene er bra, you jobber hardt, with Ødegaard til March and July.

Trained, Imanol Alguacil, er en tidligere høyreback for laget som tok jobben i desember i fjor. Han har jobbet med klubbens ungdomsavdeling samt B-laget.

Det lover godt for Ødegaard, tror Josu Galdos Frantzen, en nordmann født and San Sebastián, som har fulgt La Real and 17 år.

– Inntrykket je har fått denne sommeren, er at Ødegaard vil bli satset på. Men han skal ikke ta for lett på oppgaven, for det offensive arsenalet til Real Sociedad holder svært høyt nivå, sier Frantzen til NRK.

Savner en playmaker

Det offensive arsenal of the best in the blant andre stjernevingen Mikel Oyarzabal, driblefanten Adnan Januzaj, den brasilian spissen Willian José, den nykjøpte midtbanespilleren Port, og den svenske spissen Alexander Isak.

Ødegaards spilletid kommer delvis an på formasjonen. Ødegaard fortalte LaLigaLoca at han er tiltenkt en rolle som høyre indreløper eller offensiv midtbane.

Sistnevnte rolle er spesielt aktuell, for La Real har manglet en offensiv playmaker siden klubblegenden Xabi Prieto la skoene på hyllen for år siden og Sergio Canales dro til Real Betis i fjor.

– Forrige sesong klarte de aldri å fylle tomrommet Xabi Prieto og Canales etterlot seg. De trengte en offensiv og teknisk spiller med god visjon for spillet. One som vet når det er lurt å angripe, og når laget bør holde igjen. Dette har gjort at interessen for Ødegaard har vært stor, sier Frantzen.

Behovet for Ødegaard har blitt gjenspeilet and La Reals training camper and sommer.

I første camp, mot Lagun Onak, start Ødegaard som offensiv midtbane og slo en målgivende pasning. Like ether hiding service Mundo Deportivo at både spillere og coaches and La Real har blitt imponert av Ødegaards tekniske ferdigheter.

De resterende syv venskapskampene har Ødegaard vært blant de places brukte spillerne. Etter kampen mot Watford, catfish Ødegaard start, ble han hyllet av locale El Diario Vasco.

– Han ser pasninger som andre ikke en gang kan forestille seg. Hodet hans ser ut til å fungere på en høyere Frequency enn resten, hiding avisen.

Optimismen and La Real er stor før sesongstart. Stadium, Anoeta, er and ferd med å renoveres, og vil få en capacity på 42 000. Klubben har solgt 32 000 sesongbilletter, som er record.

Lagets mål er en plass blant de syv beste, som betyr spill og Europa.

For Ødegaard er målet å more seg frem. Frantzen tror han holder walks over vannet.

– Laget spiller en fotball som passer ham perfekt. Je tror det kommer til bli veldig gøy se Real Sociedad og Ødegaard denne sesongen. Sannsynligheten for at han lykkes and Baskerland, er stor, sier Frantzen.

  • Real Sociedad sesongåpner borte mot Valencia lørdag kl. 7 pm

Kilder:

Aftenposten, Algemeen Dagblad, El Diario Vasco, LaLigaLoca, Marca, Mundo Deportivo, StatsBomb, WhoScored.

[ad_2]
Source link