Monday , October 18 2021

Konsolidacija bankarskog tržišta Srbije | Novinska agencija Beta[ad_1]

Konsolidacija bankarskog tržišta Srbije

Talas preuzimanja koji je zapljusnuo bankarsko tržište Srbije s jedne strane je sasvim očekivan, a druge potpuno neočekivan.

Očekivan je zato što eksperti tvrde da je 29 banaka previše za zemlju čiji je gross domaći proizvod prošle godine bio manji od 37 milijardi evra. A neočekivan je zato što su ranije uglavnom postojeće domaće banke kupovali stranci, u posledn vreme banke the capitalom structure I am headed domaći biznismeni.

Prvi je potez povukao Miodrag Kostić, koji je u medjuvremenu postao stopostotni vlasnik AIK banke, da bi ona potom preuzela Alfa banku.

Prole godine AIK bank if the prva u Srb is the net po profitu od 118 miliona evra, četvrta po kapitalu od milijarde pattern evra i esta po ukupno odobrenim credit five od Skoro 1.8 milijardi evra.

Novi igrači na ovom tržištu su Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, koji su najpre kupili srbijanski ogranak Nove kreditne banke Maribor, promenili joj ime u Direktna banka, a potom "dokupili" Pireus i Findomestik banku.

Pre pripajanja Pireusa, Direktna banka je na kraju 2017. if the definition of professio od 16 miliona evra, na 19. mestu pou u ukupnoj acti od 0.8 odsto (udeo Pireus bio banke 1.5 odsto) i po visini capitala od 33 miliona evra, s team to the capital of Pireus banke tri puta veći, 108 miliona evra.

Mnogi se verovatno više i ne sećaju da pre dve decenije u Srbiji poslovalo više od 80 banaka, od kojih su skoro sve bile sa domaćim capitalom. Već u 2004. njihov broj pao je na 47, a taj trend se nastavio, iako su u medjuvremenu na srpsko tržište stigli i novi "igrači", poput Bank of naajna ili Mira bank iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U stručnim krugovima skoro da postoji counselor da tech predstoji ukrupnjavanje na bankarskom tržištu Srbije, jer banke tržišnim udelom management od jedan-dva odsto teško da mogu da opstanu u sve žešćoj utakmici.

Trenut imaak 14 banaka sa tržišnim učešćem management od 1.5 odsto. Sve one zajedno odobrile su samo 7.5 odsto enough credita, dock udeo šest najvećih banaka, Inteze, Komercijalne, Unikredit, Sosijete ženeral, Rajfajzen i AIK banke osam puta veći 62.2 odsto.

Skoro svako iz velike šestorke ima veći udeo od 14 malih banaka zajedno. Zato ekonomskog novinara Mišu Brkića odnos snaga na srpskom bankarskom tržištu podseća na šest "Gulivera" i "Liliputance".

On the other hand, dogledno vreme can also be used as postojećih banaka biti meta preuzimanja. Uostalom, ministar finansija Siniša Mali već je najavio da država planira da do kraja ove godine proda svoj udeo u Jubmes banci, naredne godine i u Komercijalnoj, a priprema se strategisja i za Srpsku banku. Uz to, već mesecima javnost nagadja ko bi mogao da Sosijete ženeral banku, jer o o francuska grupacija već povukla i sa tržišta Hrvatske.

"Nisam siguran dae još dugo moći samostalno da opstane deset patuljastih banaka sa tržišnim udelom manjim od 0.4 odsto, od kojih je čak šest prošlu godinu završilo sa neto gubicima. Pitanje je koliko će njihovi akcionari imati još strpljenja da pokrivaju te minuse. Zbog svega toga me ne bi iznenadilo ako bi se u dogledno vreme odnos u bankarskom sectoru dramatično promenio. The pre-team to be snočno dešava iu drugim zemljama ", ocenio je Brkić.

U prilog te teze govori i nizak stepen koncentracije na srpskom tržištu. U Hrvatskoj četiri najveće banke imaju score 70 odsto is quite active, u Srbiji su četiri najveće banke odobrile oko 47 odsto svih credita. Zato Ivan Nikolić, član Saveta guvernera Narodne banke Srbije, smatra da je ukrupnjavanje ne samo očekivano, već i poželjno.

"To je pozitivan proceses podići performance pojačati konkurenciju medju bankama, a to će dono dobrobit i klijentima, jerje pojeftiniti credite", smatra Nikolić, koji je nedavno agenciji Beta recapo ne nei vidi problem for the bank I aim for investment. Pre team, kaže član Saveta NBS, što je "iskustvo pokazalo da strani vlasnici nisu uvek uspešni".

For groups that have not been shown by banks, banks, banks, companies, capitalists, commuters, banks, banks, teams from uskoro "knjiga" mogla spasti samo na jedno slovo, jerk država već traži kupca za Komercijalnu banku.

Ako se pogledaju rezultati poslovanja za 2017. najviše novca za kupovinu novih banaka ima AIK banka, koja je lane iskazala net double od 118 miliona evra. Uz to, Miodrag Kostić ve ve pokazao jasne namere za dalje širenje i u Srbiji, i regionu.

On je praktično jedini biznismen iz Srbije koji je, na neki način, već uu u EU, if suvlasnik Gorenjske banke. Zato sada klijentima AIK banke može da ponudi dodatne pogodnosti i olakša im poslovanje sa partnerima iz EU i preko banke u Sloveniji.

Saglasnost Evropske i Slovenačke centralne banke za kupovinu većinskog paketa akcija Gorenjske banke za Kostića su potvrda sa najvišeg mesta da je njegova AIK banka capitalno jaka, stabil i likvidna, a to su osobine o kojima i štediše vode sve više računa, posebno od kako su kamatne stope na istorijski najnižem nivou.

[ad_2]
Source link