Sunday , June 4 2023

Tova och Ulla har en livslång sjukdom – Enköping[ad_1]

Tova Beijers sjukdomshistoria började vid ett och ett halvt års ålder då hon fick celiaki (glutenintolerans). Type of två års ålder fick hon diabetes typ 1. Being a sujudomary är autoimmune.

Sedan några år har Tova en pump. Pumpen efterliknar bukspottskörteln och ser till att rätt mängd insulin pumpas ut and blodet.

Tova klarar av nästan allt själv. Hon visar hur hon smidigt kollar blodsockret genome att föra en mätare mot en knapp som sitter and hennes överarm.

Artikelbild

|

Tova vill ha en diabeteshuns. Här är hon tillsammans med Ullas hund Penny, som inte är någon diabeteshund.

Sjudomen kan and dagsläget inte botas. This har vant sig vid den sedan hon var liten. För återstoden av livet måste hon vara noggrann med kosten och hålla blodsockret på rätt nivå.

– Det a sjkdom som aldrig tar paus, men man vänerr sig vid det med, construer Ulrika Beijer som är mamma till Tova.

Familiar gör sitt bästa för att avdramatisera sjukdomen och leva så normalt som det bara är möjligt. Lördagsgodiset får Tova passa på att äta i samband med en måltid.

– You tycker inte att sjukdomen ska styra, utan att you ska styra den, säger Ulrika.

Artikelbild

|

Ulrika, Tova och Ulla berättar om livet med diabetes typ 1.

Under tiden doctor Tova förtjust med Ulla Lindströms hund Penny.

– Vad önskar du dig mest av allt? frågar Ulrika Tova.

Artikelbild

|

Tova visar hur hon mäter blodsockret.

– En diabeteshund, svarar Tova snabbt.

Ulla Lindström har haft sin diabetes sedan hon var 16 år.

– Att vara tonåring och få diabetes var ingen bra kombination, säger Ulla och berättar om hur hon verkligen fick kämpa för att våga sticka sig själv för första gången.

Under de över 50 åren som gått har hjälpmedlen blivit smidigare. Dagens pumpar känns som en välsignelse jämfört med de gamla sprutorna.

– Det har förenklat livet för oss diabetiker, säger Ulla.

Både Tova och Ulla är med and Diabetesföreningen Enköping Håbo, som ingår and Diabetesförbundet. Förbundet kan stötta och ge råd og många frågor. 21 September har Diabetesföreningen ett möte på Wallinska gården, till vilket man ska buda and föräldrar till barn med diabetes. På mötet ska man informera om sykdomen.

Under the mötet kommer Ulrika Beijer, som är dietist och idrottslärare, att prata om kost och motion för diabetiker.

– Det är mycket viktigt att vara öppen med sin sykdom och för omgivningen är det viktigt att försöka få i diabetikern lite sött vid lågt blodsocker, säger Ulla Lindström.

Type of diabetes type 1 angriper och förstör immunsystemet de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Orsaken är ännu så länge inte känd.

Diabetes typ 2 kan bero på flera factor: arvsanlag, övervikt, inaktiv livsstil, stress och hög ålder är några.

[ad_2]
Source link